dimecres, 7 de desembre del 2011

Rosetta@home

Us deixo un petit article que he presentat com a exercici a l'assignatura "Pensament i Computació", assignatura de la UAB impartida pel professor Jordi Vallverdú que curso mitjançant intercampus. L'exercici ens demanava parlar breument d'un projecte de computació distribuïda i redactar la nostra opinió personal sobre l'altruisme computacional... espero que us agradi! ;)

Rosetta@home

El projecte Rosetta@home és un projecte de computació distribuïda dedicat a la predicció estructural proteica. Aquest, s’executa sobre la plataforma BOINC. A part, també es dedica a investigar la cura de malalties humanes com el VIH, la malària, el càncer, VHS-1, l’Alzheimer i l’àntrax. Actualment, hi col·laboren més de 64.000 computadores, totes de particulars.

Com tots els projectes de computació distribuïda legals, l’usuari que vol col·laborar amb el projecte s’ha d’instal·lar un software en concret, disponible tant per Microsoft Windows (XP i posteriors) com per Macintosh (Mac OS X 10.3.9 i posteriors) i Linux, el qual s’encarregarà de gestionar l’equip. El software utilitza una part de la potència de la CPU, espai del disc dur i ample de banda per realitzar les seves operacions. L’usuari pot controlar i personalitzar la quantitat de recursos que vol dedicar-hi. Els resultats de les operacions s’envien a un servidor central on es validen i s’emmagatzemen a la base de dades. 

Taula de requeriments

La connexió entre els servidors i el client (ordinador de l’usuari) es realitza mitjançant http (port 80).

Pel que fa el seu desenvolupament, Rosetta@home fou programat en Fortan originalment, però més endavant fou reescrit en C++ i seguint el paradigma de Programació Orientada a Objectes.

Reflexió sobre l’altruisme computacional:

La computació distribuïda ha estat una passa important pel que fa el concepte de càlcul computacional. Pel que fa la meva opinió és una brillant idea. No només alleugera les operacions a nivell de computació i permet fer molts més càlculs en paral·lel, sinó també impulsa als curiosos a col·laborar, cosa important. Des del moment que un posa el seu granet de sorra en un projecte d’aquestes característiques, se’l sent una mica seu. No deixa de ser un concepte més, com la Wikipèdia o el món del software lliure, d’unitat i aportació al progrés sense rebre res a canvi. Només es rep la satisfacció d’haver ajudat en una “cosa molt gran”.  És un clar exemple de “la unió fa la força”.

dissabte, 25 de juny del 2011

Taller de jocs electrònics, una experiència!

Ja hem acabat el tercer trimestre del tercer curs de la carrera! Per fi! Ha estat un trimestre marcat per l'acumulació d'assignatures d'aquelles "que demanen moltes hores". Una d'aquestes, el Taller de Jocs Electrònics.

El Taller de Jocs, conduit per en Daniel Sánchez-Crespo (sí, el d'Invizimals) i per en Javi Agenjo, m'ha aportat una motivació especial. Segurament, pel sol fet de tenir una cosa "per poder ensenyar" als amics.

El resultat ha estat un videojoc. Sí, un joc d'avions de la segona guerra mundial del qual tant jo com el meu company i amic Xavi Zanatta ens en sentim molt orgullosos. Milers de línies de codi i desenes d'hores i hores per poder presumir d'un projecte que, malgrat la nota (encara no la sabem), el penso defensar fins l'últim "punt-i-coma".

Si el voleu provar Time for Honor (nom del nostre joc), us el podeu descarregar al següent link de MegaUplaod: (enllaç no disponible).

Espero les vostres opinions!

Ah! També tenim un àlbum de fotos a Picasa i una pàgina a Facebook, per si voleu xafardejar! ;)

dilluns, 17 de gener del 2011

Bug vol dir cuca (per Raül Arribas)

Llegint el bloc vadejocs.ara.cat (del diari ARA) he trobat un interessant article de Raül Arribas parlant sobre l'origen de la paraula bug en el món de la programació. Us el recomano! El podeu llegir fent clic aquí: Bug vol dir cuca.

dissabte, 15 de gener del 2011

Ostres! On és el GRUB?

El GRUB ha desaparegut! Tots ens hem trobat, en un moment o altre, que el GRUB (GRand Unified Bootloader) ha deixat d'aparèixer quan engeguem l'ordinador. Aquest fet acostuma a passar després d'instal·lar un nou sistema operatiu, especialment quan es tracta de Windows.

La solució és ben senzilla, només es necessita paciència i un LiveCD Ubuntu. Així, arrenquem el CD, obrim terminal i...

Comandes:

1.- $ sudo fdisk -l
2.- $ sudo mount /dev/sda1 /mnt (on sdaX = a la pertició on tenim Ubuntu).
3.- $ sudo mount --bind /dev /mnt/dev
4.- $ sudo mount --bind /proc /mnt/proc
5.- $ sudo chroot /mnt
6.- # grub-install --recheck /dev/sda (sda sol, sense X!).
7.- Re-iniciem i traiem el CD.
8.- Entrem a Ubuntu i obrim consola.
9.- $ sudo update-grub2

I solucionat! Si esteu interessats en editar i personalitzar-vos el GRUB, no dubteu en visitar el següent enllaç: http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=GRUB